GRATIAS

Geplaatst door: Rob Franken 27 maart 2012, 10:47


Het was weer genieten in de vroege ochtend langs het Wilhelminakanaal. Op weg naar de 10 km non stop running gepland eind april, nu ongeveer 6 voor de boeg. Mooi op schema, dus. Het was behoorlijk nevelig, de zon probeerde door te breken en een schip lag afgemeerd in afwachting van een vracht.

Er was niemand, zelfs geen baasje dat zijn hond uitliet. Onder de brug naar Rijen was het stil en rustig, Dongen sliep nog.   Een enkel koppeltje eenden vloog op maar ver kon ik ze met m’n oog niet volgen. De nevel was te dik. Om me heen kijkend, was er als het ware een cirkel, een muur van mist om me heen gebouwd. Van links midden over het kanaal, voor me uit en dan rechts het bouwland op. Beperkt zicht dus, maar prachtig om te zien.

En de cirkel verschoof met de meters die ik liep. Indrukwekkend om je daar op die vroege morgen deel te voelen van dit natuurverschijnsel. Je loopt in je eigen ommuurde ruimte. Alsof de weg voor je, je eigen toekomst, beetje voor beetje zichtbaar wordt, mee beweegt maar tegelijkertijd, letterlijk en figuurlijk in nevelen gehuld blijft.

Je neemt je eigen beperkte zicht steeds weer mee.

Vlak voor Oosterhout mijn keerpunt, terug naar Dongen. En weer in die cirkel van mist, nu van rechts af over het kanaal. Ook het verleden nog in nevelen gehuld? Welke kant je ook oploopt, het zicht blijft beperkt.  Boven  het bosje uit de eerste zon, een prachtige goudrode bol. Het zou  niet lang meer duren...
Het zicht werd ruimer, het kanaal kreeg meer lengte en de overzij werd zichtbaar. Meer zicht op je verleden?

Ik keek even om en ook daar meer lengte, een ruimere cirkel om me heen. Al lopend reikte het beeld verder, al levend en werkend, meer zicht op jezelf? Alsof verleden en toekomst zich meer en meer onthullen?

Is het dat beeld van je eigen, nauwe gezichtsveld? Je ziet in de ruimte die je hebt, met alle beperkingen van dien. Buiten je eigen werkelijkheid ligt niets meer?  Hebben links en rechts in de politiek dus gewoon allebei gelijk of allebei net zoveel ongelijk? Je kijkt immers alleen maar rond in je eigen wereld. Is dat het beeld van vele discussies waarin mensen elkaar niet lijken te ontmoeten? Elk een cirkel van mist om zich heen waarbuiten niets meer lijkt te bestaan? Is het dat traditionele beeld van ontluikende wijsheid met de jaren? Hadden die culturen toch gelijk waarin de stamoudsten een belangrijke rol vervulden, omdat voor hen de cirkel van inzicht zich verruimde ten faveure van de hele stam? Of was het zelfs een transcendent fenomeen?

Eens zul je de volle waarheid en het volle inzicht genieten…

De zon brak door, de mist trok op en het kanaal glinsterde als een heldere streep door het landschap. Voor en achter, verleden en heden, ver en dichtbij ontvouwden zich voor me, achter me, om me heen. Het schip lag er nog. Helder in de eerste zon, haar naam nu leesbaar in grote letters, ‘GRATIAS’, hoe bestaat het. Het schip drukte in een enkel woord mijn emotie uit. Alle kwartjes vielen.

GRATIAS, voor deze geweldige start van de dag met die aangrijpende beelden. GRATIAS, voor 8 prachtige jaren met ontluikend zicht op onderwijs, op de maatschappij, op het leven, op mezelf.  GRATIAS, voor al die boeiende, inspirerende en dragende mensen om me heen.

Onder een mooiere titel kan ik deze voorlaatste weblog niet schrijven.

‘GRATIAS’, DANK!

Rob Franken

 

-

 

Reacties

27-3-2012 13:28:57 #

Als iemand iemand moet bedanken zijn wij het wel, als lezers van je weblog!
Maar wat lees ik aan het eind, je voorlaatste bijdrage?

Ik hoop werkelijk dat je tot andere gedachten komt en nog een tijd doorgaat met het delen van je gedachten!

Willem Karssenberg

27-3-2012 21:59:03 #

Dank Willem, voor je mooie reactie. Niets mooier en niets meer om dankbaar te zijn, zijn inspirerende en dragende mensen om me heen. GRATIAS, dus! Of ik blijf schrijven? Eerlijk, ik denk het wel maar wel vanuit een andere positie. Maar eerst nog m'n laatste BLOG. Verschijnt volgende week donderdag.

Groet,
Rob

rob franken

28-3-2012 14:15:00 #

Wat doet iemand in gods naam zo vroeg in de morgen  buiten op straat??

Wim Mathijssen

28-3-2012 14:25:28 #

Dat is humor, Wim. Lekker hardlopen, dus. En ook nog in de mist, bijna verdwaald. Probeer het ook eens!

Rob

rob franken

29-3-2012 16:11:43 #

Mooi! Het bewijs dat sport niet alleen fysiek iets oplevert. Doet me een beetje denken aan de laatste drie stappen in de essentie van de boeddhistische leer. Ik zou toch maar voor de filosofie gaan kiezen, hoor Rob.

Eveline Krätz

29-3-2012 17:33:11 #

Hallo Eveline,
Ik zal je advies in overweging nemen Smile. Je hoort nog van me SmileSmile
Rob

rob franken

4-4-2012 10:33:12 #

De onthulling van het geheim van Rob Franken (voor degenen die het dus nog niet wisten). En wellicht een antwoord aan de velen die zich al die jaren af hebben gevraagd waar jij steeds weer die energie vandaan hebt gehaald: Blijf werken aan je eigen basis, een gezond en fit lijf!
We hebben allemaal van het resultaat mogen genieten. Wat een energiek leider! Dank!

Jef Mahieu

4-4-2012 10:44:09 #


Dank Jef,
Altijd opgegroeid met de gedachte, MENS SANA IN CORPORE SANA

Blijf er aan werken  Smile

Rob

rob franken

4-4-2012 10:47:42 #


Excuus, voor de finproever.

MENS SANA IN CORPORE SANO

Rob

rob franken

Reactie plaatsen
biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading