Karakter en Respect

Geplaatst door: Rob Franken 1 februari 2012, 14:55

Ik heb iets met die man. Ooit trad hij op in diverse workshops in het Trivium. Onder andere met onze conciërges die daar bijeen waren voor een enerverende meeting. Ook was hij bij de openingvan ons prachtige fitnesslab in 't Bergse VMBO. Hij heeft veel met sport, hij heeft veel met onderwijs. Herkent u hem van de foto?

   Zijn vader was mijnwerker in een van de Limburgse mijnen, net zoals mijn vader. Zij waren fan van Fortuna '54, wij van Limburgia. Ooit twee grote clubs. Een fenomenaal sportman, drievoudig Europees Kampioen en drievoudig Olympisch brons. Wij zaten gekluisterd aan radio en tv tijdens zijn heroïsche gevechten met die Cubanen. Maar vooral hebben we hem leren kennen als een fenomenaal mens. Natuurlijk herkent u hem, inderdaad het is  Arnold Vanderlyde en hij was er weer. 

Ditmaal bij gelegenheid van de opening van een prachtige sporthal bij Graaf Engelbrecht. Voor de school een geweldige happening maar natuurlijk ook voor mij. Altijd mooi om als bestuurder weer een ‘project gereed’ te kunnen melden en een van onze scholen te mogen feliciteren met een prachtig stukje nieuwbouw.
Graaf Engelbrecht heeft een sterk sportprofiel in Breda en dan past dat allemaal heel natuurlijk en heel mooi bij elkaar. Maar ik vind het ook altijd weer bijzonder om als oud-sportleraar zo'n schitterende accommodatie mee te mogen openen. Natuurlijk kan ik het dan niet laten om nog even te wijzen op de beste sportacademie in Den Haag en dat doet het in deze "Tilburgse" omgeving altijd weer goed. Kortom, sport en sfeer op deze mooie woensdagmiddag.

Arnold was er dus ook en als je hem aan het woord laat, dan komen zijn kernwaarden boven water. Hij laat niet na met passie uit te dragen hoe leuk sport is. Welke sport je bedrijft, doet er niet zo toe, maar beleef plezier aan sport. En kijk dan eens naar onderstaande foto's. Een dansgroep van school en een groep boksers onder leiding van Arnold. Kijk eens naar het plezier. Er werd die middag geklommen op een immense klimwand, outdoor aan de gevel van het gebouw. Er werd gesprongen dat het een lieve lust was. Flikflaks in serie, salto's, schroeven, handstand overslagen, kastsprongen en wat niet meer? Michel Verhagen, judo topper en Nemanja Gudelj (NAC) verzorgden clinics in hun sport. Beiden oud-leerlingen van de school. Het was een lust voor het oog en het plezier spatte ervan af.    

     Maar voor Arnold is sport meer dan plezier. En dat meerdere schrijf je met hoofdletters KARAKTER en RESPECT. Sport doet iets met je. Je loopt tegen grenzen aan, je gaat er over heen, doorzettingsvermogen, ontwikkelt karakter. Leert omgaan met succes, maar ook met verlies. Je ontwikkelt respect voor jezelf - dit zijn mijn grenzen - maar zeker ook respect voor je tegenstander. Het gaat ook wel eens anders toe in de sport. Respect sneeuwt ook wel eens onder en wat is het dan goud als deze topsportman dat in een zaal vol met jonge leerlingen nog eens met passie uitdraagt. Respect ontwikkelen voor jezelf maar ook en misschien wel juist, respect voor je tegenstander. Misschien iets voor de Tweede Kamer? Kijk eens naar deze foto, dit zijn zijn momenten. Sport is reflectie, sport is met elkaar praten, sport is respect ontwikkelen, sport is..... Hoe zou het toch komen dat uit grootschalige onderzoeken steeds weer blijkt dat schooluitval onder intensief sportende leerlingen significant lager is. Sport doet iets met je, binnen de lijnen van het veld maar zeker ook daar buiten.

    Ik ben niet alleen Arnold dankbaar, voor die middag. Ook de leerlingen Pim van de Hoeven en Maartje van Dongen en sportleraar Rob Goossens stonden naast me op het podium. "Waarom sport je? Waar ligt je doel, waar droom je van en natuurlijk wat heb je er voor over? En waarom ben je sportleraar geworden en gaat het dan om het kunstje, de flikflak bijvoorbeeld of de lay up, of zie je meer gebeuren?" Daar spraken we met elkaar over en ze konden het prachtig verwoorden. Hun verhalen en boodschappen kwamen over, het werd goed begrepen. Geen ‘bobo-taal’ maar beleving en inspiratie recht uit het hart. 

Graaf Engelbrecht, school voor mavo, havo en vwo. Met een sportprofiel, met heuse sportklassen, maar natuurlijk ook 100% mavo, 100% havo en 100% vwo. Je haalt er een ‘gewoon’ diploma, maar op een bijzondere school, een school met karakter. De zaal stond deze middag als ‘1 man’ achter Graaf Engelbrecht. En niet alleen deze middag, zeker en vast. Kijkt u maar.

 

 

Rob Franken

P
S. Voor de ware liefhebber. Bekijk dit filmpje over de nieuwe sporthal van Graaf Engelbrecht dan eens!

 

 

 

-

 

 

Reacties

5-2-2012 11:07:03 #

Beste Rob,

Met plezier lees ik altijd je weblogs. Ook deze keer weer. Maar er moet toch iets van mijn hart wat er al een paar jaar opgeslagen ligt nl. het volgende: Ik heb nooit kunnen begrijpen dat de prachtige sportzaal incl. sportdocenten zijn "wegbezuinigd" bij Nova AKA aan de Beemd. Sport is erg belangrijk voor de jeugd en zeker voor de leerlingen die op de Beemd zitten. Het is een gemiste kans dat deze jeugd al enige jaren geen sport meer heeft in hun lesrooster. Vlgns. mij druist dit ook in tegen hetgeen jij hoog in het vaandel hebt. Nadat de sportzaal is weggegaan bij de Beemd heb jij diverse keren prachtige sportlocaties mede geopend o.a. bij Scala en nu weer bij Graaf Engelbert.
Vlgns. klopt er iets niet!
Gaarne je reactie en met vriendelijke groet,

Maria van Huizen

Maria van Huizen

6-2-2012 17:16:23 #

Hallo Maria,

Dank voor je reactie. Ik begrijp je vraag heel goed en ik voel ook de spanning die er in beleid lijkt te zitten. Wel even precies, de sportaccommodaties waarover je spreekt, betreffen verschillende V(MB)O-scholen. Voor deze leerlingen is sport en bewegen een verplicht programma. NOVA AKA is een andere doelgroep. Toch wil ik me er niet zo gemakkelijk vanaf maken, immers via het programma MultiMove proberen we MBO-studenten weer aan het sporten te krijgen en met succes. Precies om de reden die jij noemt, namelijk sport kan zo’n belangrijke bijdrage leveren aan de persoonlijkheidsontwikkeling van jonge mensen. Weerbaarheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde en natuurlijk fysiek en psychisch welbevinden. Zie de BLOG. En die waarden gelden zeker ook voor jouw doelgroep. Kortom, je "wringende" gevoel kan ik goed begrijpen. Natuurlijk spelen financiën een rol maar het is toch zeker de moeite waard om nog eens te kijken naar het model van MultiMove. Dat lijkt me een mooie uitdaging. De eerste uitrol van MultiMove in Breda is recent begonnen, dus wie weet.

Nogmaals, dank voor je reactie. Is zeer gewaardeerd.

Rob

rob

7-2-2012 16:39:38 #

Beste Rob,

Ook deze keer weer een inspirerende blog van jouw hand.
Ik wil graag aansluiten op de ingrediënten die je hierin noemt: doorzettingsvermogen, plezier in wat je doet, kracht, respect voor anderen en jezelf.
Een groep jongeren van AKA heeft binnen Teamplay@NAC succesvol een training in weerbaarheid en motivatie afgesloten die hen werd aangeboden door een Ambulant begeleider van Stichting Driespan REC 4 (zie zijn mailberichtje hieronder). Op de portal komt een stukje hierover en het enthousiasme spat van de foto's af. Ze hebben onvermoede kracht laten zien en zij verdienen daarvoor veel respect. Ze hebben zoveel plezier gehad tijdens en van de training dat ze vragen om meer.
Ik hoop dat de jongeren bij AKA de aandacht krijgen die ze verdienen en daarmee sluit ik gedeeltelijk aan op de reactie van Maria op je blog.

Groet, Lenie van Boxsel

Hieronder de mail van de trainer:

Hoi Lenie,
Even iets positiefs in deze roerige tijden. Deze week waren deze jongeren voor het laatst voor de weerbaarheidstraining bij Teamplay en kregen ze een certificaat waar ze enorm trots op waren. Ze vroegen of ze een vervolgcursus konden doen om nog een diploma te halen. Leuk toch! Vandaag heeft er nog een groep van 10 leerlingen van het Kellebeek een certificaat gekregen.
Dienst Ambulante Begeleiding Stichting Driespan

Lenie van Boxsel

7-2-2012 18:18:15 #

Hallo Lenie,
Een inspirerende reactie. Het maakt duidelijk wat we met jongeren uit alle windstreken en met alle niveaus kunnen bereiken als we ze ondersteunen bij het vinden van hun passie. Iemand zei laatst eens tegen me, "Rob, als iets recht uit je hart komt" is er zoveel meer mogelijk. En dat blijkt ook weer uit jouw bijdrage en het enthousiasme van de jongeren. Overigens ook nog eens een mooi beeld van wat sport meer kan opleveren, behalve de sport zelf. Teamplay@NAC vind ik zo'n prachtig voorbeeld van een professionele sport(voetbal)vereniging met een maatschappelijke missie. Voetbal is hier de deur naar een diploma, wellicht een studie en mogelijk op enig moment een opstap naar een baan in de samenleving.  Maar bovenal is voetbal hier het (her)vinden van bezieling en passie. Kan het mooier?
Je hebt me zeer geinspireerd en wij delen onze passie met de AKA-jongeren met elkaar.

Rob

rob

5-3-2012 19:49:05 #

Hallo Maria,

Ik wil graag reageren op jouw reactie. Ik werk als Sport en leefstijldocente bij MultiMove binnen het ROC West Brabant.
MultiMove bied leefstijl en sport en beweegprogramma's aan op de verschillende mbo college's van het ROC West Brabant. Momenteel doen wij dit op het Markiezaatcollege, Kellebeek college, Zoomvlietcollege en sinds kort ook op het Prinsentuin college.

Dit jaar zijn wij ook met sportlessen gestart op NOVA/AKA op de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom.
Wellicht kunnen wij met MultiMove ook iets betekenen voor jullie college...
Op de Rooseveltlaan wordt het in iedergeval als positief ervaren.

Ik hoor graag van je.

Sportieve groeten,
Simone Willemse

Simone Willemse

Reactie plaatsen
biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading