Het Nieuwe Leren

Geplaatst door: Rob Franken 26 april 2011, 08:47


“…… daar kan ik weer erg veel van leren”

 

Hoe vaak ik er langs gelopen of gereden ben, weet ik niet maar heel dikwijls. In dat werkelijk prachtige stukje Breda aan de rand van het Mastbos. En dan zie je in het voorbij gaan de gebouwen en terreinen natuurlijk wel liggen, maar verder…. geen idee wat daar aan de orde is. Eerlijk gezegd, ook nooit in verdiept. Maar dat zou deze zonnige vrijdagmiddag veranderen. We waren uitgenodigd om met een groepje collega’s van ROC West-Brabant een bijzondere opening bij te wonen.

Een opening van een moestuin en een kas waarin groenten, maar ook kruiden en geurige bloemen kunnen worden geteeld. Bijzonder spectaculair zult u zeggen met het ongetwijfeld veelzeggende slaapgebaar! Een kas en een moestuin, doe maar. Niets beter te doen dan?

 

We waren deze middag te gast bij Visio de Blauwe Kamer. Een landelijke stichting (neemt u eens een kijkje op de website www.visio.org) die gericht is op opvang en behandeling van blinde of zeer slechtziende jonge en oude mensen. De cliënten van deze indrukwekkende locatie in de natuur van Breda hebben daarnaast ook nog andere dikwijls zware fysieke en verstandelijke beperkingen. En waar het gezichtsvermogen uitvalt, moeten andere zintuigen worden geprikkeld en benut, door geurende kruiden en bloemen bijvoorbeeld. Maar ook zagen we daar snoezelkamers, in de jaren '90 van de vorige eeuw een hit, ook in het onderwijs. Daarna niet veel meer van gehoord, maar hier vol in bedrijf. “Onze cliënten komen hier tot rust, het is zeer nodig”, zegt Tanja Smeets, manager. Een heerlijke betrokkenheid van medewerkers bij hun werk en hun cliënten, zichtbaar en voelbaar.

 

Maar, het was niet zomaar een werkdag. We kwamen daar studenten tegen van de NHTV, studenten van ons eigen Prinsentuin, leerlingen van Prinsentuin-Tuinzichtlaan, van de Christoffel en ook leerlingen van de Praktijkschool. Ja, echt! HBO,MBO,VMBO en Praktijkschool. En zij allemaal in één project. De HBO-ers geven leiding en managen, de MBO-ers organiseren, plannen en voeren uit, de VMBO-ers en de leerlingen van de Praktijkschool volop aan het werk in de moestuin en bezig met de cliënten. En zo ontstond een project waarin een moestuin werd gerealiseerd, een belevingstuin, een kas en dat is nog maar het begin. En ook was er een grote activiteitenmiddag over het hele terrein, binnen onder andere verven, muziek maken en buiten racen op duofietsen en nog veel meer.

 

Hoe graag spreek ik al jaren over samenhang in de beroepskolom en op deze vrijdagmiddag kreeg deze gedachte vorm en inhoud in de praktijk. Brigitte Senden, motor achter dit hele project, bekeek het allemaal met een glimlach van oor tot oor. Collega Ardie van Prinsentuin zei, “Rob, zou dit nu bedoeld zijn met Nieuw Leren, mooier kan toch niet. Ik ga er voor”. Ook Radius sluit aan en de NHTV wil deze samenwerking een structurele plek geven in het curriculum. 

 

Dit was een stukje werkelijke Vital Society, een vitale gemeenschap met cement tussen de stenen en chemie in het proces. Iets betekenen voor anderen, waarde toevoegen aan deze cliënten en hun omgeving. Een leerling van de Praktijkschool pakte de hand van een bewoner en deed hem voelen hoe de verfkwast over het papier gleed, ontroerend. Een NHTV-er antwoordde,toen ik zoiets zei als “deze mensen hebben niet vooraan gestaan” met “ach meneer, dat weet ik niet. Ze hebben wel vooraan gestaan waar het ging om blij zijn met kleine dingen en daar kan ik weer erg veel van leren”.

Hoe wijs je een bestuursvoorzitter terecht? Zo dus.  

 

Het was, deze vrijdagmiddag een blijk van een meer dan vitale gemeenschap met waardetoevoeging over en weer. Wat een plezier, wat een betrokkenheid op elkaar en wat een genoegen. Wat mij betreft inderdaad, Het Nieuwe Leren, dwars door de gehele Beroepskolom en midden in de samenleving. Kunnen we dan eindelijk het VMBO, het MBO en het HBO afschaffen en een doorlopend Vocational College bouwen? Van Leerling naar Gezel naar Meester? Deze middag zagen we een eerste pentekening.

 

 

Rob Franken   


 

Tags: ,

Reacties

26-4-2011 11:37:39 #

Rob, helemaal eens. Dan is er wel EEN voorwaarde: dan moeten grote organisaties als ministeries, KPN en grootbanken niet alle "meesters" er vanwege kostenbesparen uitgooien en vervangen door "H&M" jonge mensen. Of mis ik wat?

Tony
@dagboekbankier

Tony de Bree

26-4-2011 20:48:39 #

Eigenlijk wist ik het al Rob. Je hebt het echte oog om de juiste dingen te zien ... en ze door te geven ...

Peter Stadhouders

27-4-2011 8:56:20 #

Dat iets wat nog maar enkele jaren geleden begon (Maatschappelijke stage projecten begeleiden door het MBO) zo kan uitgroeien tot een voorbeeld van het Nieuwe Leren. Voorwaarden hoeven we niet te stellen! Betrokkenheid en Bevlogenheid van de collegae en leerlingen zijn voldoende om deze successen te boeken.
@mjgvanderputten

Maarten van der Putten

27-4-2011 10:00:24 #


Hallo Rob,

Mooi hoe je het weet te verwoorden, al die aspecten van zo'n middag in april.

De resultaten van dergelijke projecten zijn keer op keer bijzonder, evenals het relatieve gemak waarmee ze tot stand komen.
Het enige wat nodig is zijn collega's in VMBO, MBO én HBO plus een organisatie zoals Visio die er de lol en het nut van inzien. En vertrouwen; in onszelf, de ander, studenten en leerlingen.
Met als resultaat, zoals student Jayton het ooit treffend weergaf, een levensles.

Dat opgeteld bij de kriskras samenhang in de beroepskolom en de toegevoegde waarde over en weer... daar glim ik van.

Brigitte Senden

27-4-2011 13:36:04 #

Hoi Rob,

Schitterend stukje en een "world class"voorbeeld van het nieuwe vocational education. Nu het Ministerie nog overtuigen dat het dus ook anders kan!

groetjes Emmy

Emmy Bakker

Reactie plaatsen
biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading